PORADY VIDEO W SIECI

PORADY ŻYWIENIOWE

W tym dziale znajdziecie Państwo artykuły autorstwa Pauliny, osób z nami współpracuj±cych w tym lekarzy weterynarii oraz tłumaczenia biblioteki Kentucky Equine Research i skróty newsletterów najbardziej popularnych zagranicznych magazynów branżowych dotycz±cych żywienia.

Wiele aspektów żywienia koni odkrytych w ciągu ostatnich 100 lat prac badawczych dotyczy nas wciąż tak samo jak kiedyś. Każdy troskliwy właściciel konia wie, jak ważny jest odpowiednio dobrany plan żywienia a jeśli potrzebne są zmiany należy przeprowadzać je stopniowo. Wszelkie zmiany w żywieniu należy przeprowadzać powoli podobnie jak w programie treningowym. Podstawy tej zasady zostały opublikowane już w 1920 roku w książce Special Pathology and Therapeutics of the Diseases of Domestic Animal. "(...)Żadne inne zwierzę domowe nie jest tak bardzo narażone na błędy w diecie, jak koń. Szczególnie w dużych miastach, gdzie konie często otrzymują pokarm zepsuty lub nienależyte substytuty pasz. Ich posiłki często są nieregularne i konie muszą pracować bezpośrednio po okresie karmienia(...)
Data publikacji: 2014-05-18
CZYTAJ WIĘCEJ
Pozwól swojemu koniowi jeść jak koń! Uwaga pozornie bardzo prosta -sprawdź czy dobrze ją rozumiesz... Prawidłowe żywienie kopytnych decyduje o możliwościach użytkowych, dobrej kondycji wizualnej i przede wszystkim o utrzymaniu zdrowia skomplikowanego przewodu przewodu pokarmowego. Wrażliwy i mały żołądek konia oraz jego problematyczne jelita to w dzisiejszych warunkach utrzymania źródło problemów stanowiących nierzadko zagrożenie życia zwierzęcia. Co robić by ustrzec się przed zaburzeniami pokarmowymi i utrzymać konia w formie, która będzie cieszyć nasze "Pańskie oko"?
Data publikacji: 2014-04-09
CZYTAJ WIĘCEJ
Jak przygotować konie do jesieni? Jesień jest czasem zmian. Spadek temperatur i nadejście chłodnych, wietrznych dni, wymaga od nas większego zaangażowania związanego z utrzymaniem stałej temperatury i dobrej kondycji ciała koni. W tym czasie istnieje również zwiększone ryzyko przeziębień, poważniejszych infekcji układu oddechowego oraz stanów zapalnych skóry i kolek. Jak się przed tym ustrzec?
Data publikacji: 2013-11-02
CZYTAJ WIĘCEJ
Kontrola uzębienia jest bardzo istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej naszych koni z wielu względów. Budowa i funkcjonalność zębów koni jest specyficzna. Zęby stale wyrastają z zębodołów ulegając jednocześnie ciągłemu ścieraniu. Przyjmuje się, że wyrastają o ok. 4mm rocznie, a ścierają o ok. 2mm. W naturze, gdy konie spędzały większość czasu na żuciu wysoko włóknistych pokarmów (kilkanaście godzin w ciągu doby) ich zęby ścierały się bardziej równomiernie, niż ma to miejsce obecnie.
Data publikacji: 2013-08-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Każdy zgodnie powtarza, że “bez kopyt nie ma konia”. Kiedy nasz koń ma kopyta w złym stanie ogranicza się jego swoboda ruchu i dobrostan uniemożliwiając nam normalną jazdę pod siodłem i trening. Frustrujące staje się nie tylko cierpienie konia i nasz stracony czas ale również konieczność objęcia konia specjalną i kosztowną opieką kowalską. Istnieje całe mnóstwo powodów słabej jakości rogu kopytowego zaczynając od czynników genetycznych, swoistej budowy kopyta, nieprawidłowej postawy kończyn, przez nieodpowiednie kucie, żywienie, na warunkach środowiskowych kończąc. Żywienie ma niezaprzeczalny wpływ na zdrowie konia i na stan jego kopyt. Gdy pojawia się jakikolwiek problem (łamliwość, słaby przyrost, gnicie itd) należy prócz poprawy czynników zewnętrznych zapewnić koniowi dostawę składników które wspomogą stan kopyt „od środka”.
Data publikacji: 2013-05-11
CZYTAJ WIĘCEJ
Żywienie jest jednym ważniejszych czynników wpływających na samopoczucie i jest elementem kluczowym w gospodarce energetycznej organizmu. Zbyt proste byłoby "leczenie" problemów natury behawioralnej jedynie żywieniem jednak określone modyfikacje diety mogą poprawić koncentrację i efektywność pracy z koniem. Chcąc uniknąć problemów zdrowotnych a także zapewnić zwierzęciu komfort pracy i dobre samopoczucie powinniśmy zapewnić mu jak najlepszą dietę dobraną do indywidualnych potrzeb.
Data publikacji: 2013-05-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Jeśli tak jak my żwawo szykujesz się na wiosnę: przeczytaj na co warto zwrócić uwagę w tym okresie. Zwiększona aktywność ruchowa powoduje wzrost zapotrzebowania energetycznego dlatego koniom, które nie prezentują zbędnych "rezerw zimowych" należy podnieść podaż energii w codziennej diecie.
Data publikacji: 2013-03-06
CZYTAJ WIĘCEJ
O czym warto wiedzieć zanim zdecydujemy się na włączenie meszu do diety naszego konia? W dzisiejszych warunkach stosowanie meszu przełożyło się na tzw "profilaktyczną" jego funkcję. Dodatkowy rytuał przygotowania tego specjanego posiłku potęguje potrzebę stosowania meszu, który zdrowym koniom tak naprawdę nie jest potrzebny. O czym warto wiedzieć zanim zdecydujemy się na włączenie meszu do diety naszego konia? Niezaprzeczalnie mesz to rodzaj paszy, która jest bardzo chętnie zjadana przez konie. Może być on dla nas zbawienny w sytuacjach gdy mamy problem z apetytem konia lub musimy "przemycić" jakiś niesmaczny lek.
Data publikacji: 2012-11-19
CZYTAJ WIĘCEJ
Podstawowym składnikiem końskiej diety jest pasza objętościowa (siano, zielonka, susze), z której organizm czerpie ok 40 -100% energii. Jeśli koń nie wyjada zadanej porcji paszy objętościowej lub ma ona niską wartość pokarmową poziom kalorii w diecie może nie spełniać potrzeb organizmu. W związku z tym należy zadbać o dostawy siana z dobrego źródła a w przypadku gdy nie mamy na to wpływu stosować dodatek sieczki jako częściowego zamiennika np. 1-2kg gotowej wysokowartościowej sieczki z traw i lucerny. W większości przypadków lepszy efekt osiągniemy zapewniając koniowi zwiększoną ilość dobrej jakości paszy objętościowej niż zwiększając dawkę owsa.
Data publikacji: 2012-11-27
CZYTAJ WIĘCEJ
– przykry temat, z którym można sobie radzić Jak wykazują kolejne badania naukowe prewencja wrzodów i przeciwdziałanie zmianom pH treści żołądka ma ścisły związek z ilością zadawanych pasz objętościowych i treściwych. Okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie całkiem nieźle możemy sobie radzić zarówno z dyskomfortem konia, który cierpi na wrzody żołądka jak jego słabszą kondycją wizualną i wydolnościową. Wystarczy trochę wiedzy i zaangażowania by problem nie był zbyt uciążliwy dla konia i dla nas. Grupę szczególnego ryzyka w przypadku wrzodów żołądka stanowią konie sportowe. Jest to spowodowane intensywnym wysiłkiem, jakiemu są poddawane, co niestety wpływa ujemnie na część gruczołową żołądka. Mianowicie prowadzi to do niedokrwienia ściany tego narządu, przez co zaburzona jest produkcja śluzu i dwuwęglanów.
Data publikacji: 2012-10-18
CZYTAJ WIĘCEJ
Monitorując stan zdrowia naszego konia nie możemy zapomnieć o badaniach takich jak badanie krwi, badanie kału a także o regularnej kontroli stanu uzębienia oraz masy ciała.
Data publikacji: 2012-11-27
CZYTAJ WIĘCEJ
Odpowiednia technika żywienia jest równie ważna jak zapewnienie właściwej podaży składników pokarmowych. Aby uniknąć konsekwencji złych technik zadawania pokarmu (kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki, ochwat i inne) należy ściśle przestrzegać poniższych zasad.
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Ewolucyjnie konie przystosowały się do nieprzerwanego pobierania wysokowłóknistego pokarmu w małych ilościach. Fakt ten ma olbrzymie znaczenie zarówno w fizjologii trawienia i wchłaniania jak w psychice naszego podopiecznego. Bardzo ważnym jest –szczególnie w dzisiejszych warunkach stajennego chowu by nasze konie otrzymywały posiłki z dużym udziałem komponentów wysokowłóknistych i miały stały dostęp do najwyższej jakości pasz objętościowych.
Data publikacji: 2012-05-26
CZYTAJ WIĘCEJ
Rozwój schorzeń ortopedycznych takich jak OCD - Osteochondritis dissecans, Phystis, deformacje kończyn i inne są istotnym problemem dla współczesnych hodowców i właścicieli koni ponieważ źrebięta i roczniaki, u których występują deformacje aparatu ruchu stają się bezwartościowe. Żywienie jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o rozwoju tych schorzeń, a świadomość tego faktu powinna przyczynić się do planowania i zarządzania programami żywienia w celu zmniejszenia częstości ich występowania. Niedobory mineralne Z niektórymi przypadkami DOD związana jest ilość i wzajemna proporcja miedzi i cynku...
Data publikacji: 2012-07-17
CZYTAJ WIĘCEJ
Elektrolity to związki przewodzące ładunki elektryczne, które wyzwalają w organizmie impulsy nerwowe. U koni najważniejsze elektrolity to sód, chlor, potas i magnez. Zaangażowane są w szereg podstawowych funkcji komórkowych w tym np. skurcze mięśni szkieletowych, serca, przepony. Utrata elektrolitów i równowagi elektrolitowej może mieć daleko idące konsekwencje wpływając praktycznie na cały organizm konia.
Data publikacji: 2012-05-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Właściwa opieka nad koniem w okresie postoju w boksie powinna zapewnić mu podtrzymanie przynajmniej "namiastki" dobrostanu i ułatwić jak najszybszy powrót do normalnej pracy. Potrzeby pokarmowe koni pozostających bez aktywności fizycznej są niższe od potrzeb koni w treningu nawet o połowę: około 25-50% - jeśli chodzi o zapotrzebowanie na energię i o 1/4 na białko.
Data publikacji: 2012-11-27
CZYTAJ WIĘCEJ
Białko jest jednym z najczęściej błędnie pojmowanych składników pokarmowych w diecie koni. W tym opracowaniu przedstawimy trzy kluczowe punkty dotyczące roli białka w żywieniu koni sportowych.
Data publikacji: 2012-05-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Podobnie jak w przypadku ludzi do oceny prawidłowej masy ciała konia możemy posługiwać się metodami wskaźnikowymi. W dietetyce ludzkiej dysponujemy międzynarodowymi wytycznymi określającymi prawidłową masę ciała: BMI (Body Mass Indeks). W dietetyce "końskiej" mamy BCS (Body Condition Scoring).
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Apetyt u koni - jest elementem fizjologii warunkowanym nie tylko zapotrzebowaniem pokarmowym ale również aspektem pscho-fizycznym. Konie wybierają pokarm kierując się: zapachem, smakiem, strukturą ulubionych przez siebie roślin. Te pokarmy, które dla nas ludzi mogą wydawać się nieatrakcyjne niekoniecznie będą niechętnie przyjmowane przez konie. Konie nie lubią bodźców smakowych źle świadczących o jakości paszy: stęchły, pleśniowy lub inne nietypowe wonie mogą w sposób istotny ograniczyć pobieranie pokarmu. To samo odnosi się do pokarmów o gorzkim posmaku (np. niektóre mieszanki mineralne, niektóre zboża). Korzystnie oddziałują produkty słodkie: melasa, wysłodki buraczane oraz do pewnego stopnia stężenia o smaku słonym (sól,lizawki). W zakresie wpływu wrażeń dotykowych na apetyt struktura ma również swoje znaczenie. Twarde siano -z przewagą źdźbeł i łodyg jest bardziej preferowane niż miękka, liściasta pasza. Z praktyki wiele osób wie, że niechętnie pobierana jest pasza pylista.
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
KTO JAKI DO PRACY TAKI DO JEDZENIA-CZYLI DOBÓR DAWKI POKARMOWEJ Każdy koń jest indywidualnym osobnikiem i tak należy go traktować. Zanim zdecydujemy czym karmić naszego pupila należy ustalić jego...
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Przy doborze składników diety powinniśmy zwrócić między innymi uwagę na możliwość wglądu w analizę wartości pokarmowej surowców (w przypadku siana, owsa lub innych pasz gospodarskich). Najlepiej wykonane przez niezależne, uprawnione podmioty jak np. powiatowe inspektoraty weterynaryjne lub certyfikowane laboratoria analityczne.
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Siano jest paszą niezastapioną w żywieniu koni. Ze względu na funkcjononalność przewodu pokarmowego udział siana jest najważniejszym elementem w codziennej diecie. Do dziś od podaży i jakości siana zależy w dużym stopniu poziom odżywienia koni, status zdrowotny i samopoczucie. Przy doborze partii przeznaczonej dla koni prócz analizy wartości pokarmowej wykonanej w specjalistycznym laboratoruim powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na poniższe kryteria:
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ
Każdy właściciel konia życzyłby sobie by jego czworonóg pozostawał w jak najlepszym zdrowiu i kondycji. Aby zapewnić naszym podopiecznym „końskie zdrowie”, powinniśmy regularnie kontrolować ich stan oraz podejmować niezbędne zabiegi profilaktyczne. W szybkim wykryciu potencjalnego stanu chorobowego konia pomoże umiejętność samodzielnego zbadania podstawowych parametrów życiowych, takich jak: tętno, oddechy, temperatura ciała.
Data publikacji: 2012-03-07
CZYTAJ WIĘCEJ